Vuotavan talon lämmitys
Ei vuotavaa taloa voi taloudellisesti lämmittää edes maalämmöllä
Energian hinta on pompannut tavallisesta ihmisestä riippumattomista syistä tasolle, joka aiheuttaa kipuilua monissa omakotiasukkaissa. Lämmön tuottamisen vaihtoehdot ovat kuitenkin kalliita tavalliselle omakotitaloasujalle. Mistä rahat ja mistä tinkiä? Valtiovalta lupaa energia-avustuksia, kotitalousvähennyksiä ja jopa suoria avustuksia omakotiasukkaille. Kustannustehokkain tapa vaikuttaa vanhan omakotitalon energiankulutukseen on kuitenkin se, että estää lämmön karkaamisen talon ulkopuolelle.
Vaihtoehdot kalliita
Öljylämmittäjän mahdollisuus on koko lämmön tuottamistavan uusimisessa. Suoran sähkölämmityksen vaihtoehdot ovat pienemmät, ellei lämmönjako rakennukseen ole perustunut vesikiertoiseen järjestelmään. Edullisimpana vaihtoehtona myydään ilmalämpöpumppuja, sitten ilmavesilämpöpumppua ja kolmantena tulee kallein maalämpö. Myyntilistalta löytyvät vielä jatkoksi aurinkokeräimet veden lämmitykseen ja aurinkopaneelit ikioman sähkön tuottamiseen. Hyviä vaihtoehtoja kaikki – jos sattuu olemaan tilillä aika rutkasti ylimääräistä tai osakesalkussa myyntiin joutavia osakkeita.
Oletettavaa kuitenkin on, ettei suurimmalla osalla vanhan -60 -70-luvun omakotitalon asukkaista juuri nyt ole hirveästi rahaa tai osakkeita tehdä näin suuria investointeja. Näissä vanhoissa omakotitaloissa asuu paljon eläkeläisiä, jotka tähän saakka ovat tulleet niissä toimeen pienellä eläkkeellään. Eikä avustuksetkaan taida ihan riittää.
”Tarttis tehrä jottain...” fundeerasi Mauno Koivisto aikanaan.
Ilmavuodoilla suuri vaikutus energiankulutukseen
Tampereen Teknillinen Korkeakoulu teki aikanaan tutkimuksen aiheena ”Mihin energiaa kuluu normaalitiiviyden omaavassa omakotitalossa”. Tulos oli aika yllättävä jakauman osalta: Suoriin rakenteisiin, alapohja, yläpohja ja seinät, energiaa kului kokonaismäärästä 28,1%. Kiinteistösähköön, huoneistosähköön ja käyttöveden lämmitykseen kului 30,1%. Ikkunat ja ovet, ilmanvaihto LTO laittein ja hallitsemattomiin ilmavuotoihin kului 41,8%.
Mitä tämä tarkoittaa energian säästömahdollisuuksien kannalta. Seinien, yläpohjan ja alapohjan lisäeristyksellä voidaan vaikuttaa vähentävästi 28,1%:iin energiakuluista. Ei kovin paljoa ja varmasti kallis ja iso remontti.
Omaan suoraan sähkönkulutukseen käyttösähkössä, valaistuksessa ja lämpimässä käyttöveden tuotossa voidaan vaikuttaa 30,1% prosenttiin energiakuluista, mutta vähänkin isompi pudotus tällä alueella tuntuu jo suoraan asumisviihtyvyydessä.
Ikkunoiden ja ovien säätöjen tarkistuksella ja tiivisteiden korjauksella, ilmastoinnin oikealla säädöllä ja hallitsemattomien ilmavuotojen korjauksella, voidaan vaikuttaa 41,8%:in osuuteenrakennuksen energiankulutuksesta. Hallitsemattomia ilmavuotoja ovat ovien ja ikkunoiden asennusvirheet, ulkovaipan läpivientien asennusvirheet, lattianrajojen ilmavuodot ja ilma-tai höyrysulun asennusvirheet.
Jotta lämpö ei mene harakoille
Hallitsemattomat ilmavuodot ovat yleensä jo rakennusvaiheessa syntyneitä. Syynä on ollut kiire, ammattitaidottomuus, välinpitämättömyys tms. Ilmavuotojen korjaus on kuitenkin halvin tapa vaikuttaa vanhan omakotitalon energiankulutukseen. Tulisi estää, ettei lämpö mene harakoille.
Energiaremontti pitäisi aloittaa aina ilmavuotojen tarkalla kartoituksella. Näin saadaan tietää, missä kunnossa rakennuksen ulkovaippa on ja missä ovat suurimmat vuotokohdat. Säästötoimenpiteet voi aloittaa korjaamalla nämä kohdat ja sen jälkeen fundeerata, missä järjestyksessä niitä isompia investointeja kannattaa tehdä energialaskun pienentämiseksi.
Lopuksi voisi todeta: ”Vuotavaa taloa ei voi taloudellisesti lämmittää edes maalämmöllä.”
Antti Pajula
Energantti Ky